Bello Gallico

Met pijn in het hart moeten we jullie melden dat de Bello Gallico 2020 niet kan doorgaan. De strenge maatregelen die de regering heeft opgelegd in de strijd tegen Covid-19 – waarbij je maximum met 4 personen buiten mag sporten, en evenementen en niet-professionele sportwedstrijden zelfs verboden zijn – maken het onmogelijk om dit jaar de Bello Gallico te organiseren.

We hebben de afgelopen maanden er alles aan gedaan om toch een aantal evenementen te kunnen organiseren, en voor Another One Bites the Dust (in beperkte mate) en voor de Great Escape zijn we daar ook in geslaagd. We kunnen echter niet ontkennen dat de periode daar een grote rol heeft in gespeeld, want tijdens de zomer is het een stuk gemakkelijker om buitencheckpoints te organiseren dan in de winter. En dat zowel voor de deelnemers als voor de vrijwilligers. In een koude en  (dikwijls) natte winterperiode is dat sowieso een heel stuk moeilijker. Dus zelfs zonder deze lockdown was het niet eenvoudig om de Bello Gallico Corona-proof te organiseren.

We hebben als organisatie een aantal alternatieven besproken, waaronder het verplaatsen van de wedstrijd naar het voorjaar. De realiteit zegt ons echter dat ook dit een hoogst onzekere piste is. De huidige maatregelen gelden momenteel tot 13 december, maar alle virologen en ook onze politici wijzen ons erop dat het nog altijd een werk van zeer lange adem zal worden.

Deze onzekerheid heeft ons doen besluiten dat het beter is – hoe moeilijk we het ook vinden – om nu klare wijn te schenken. En dat betekent dat we de volgende Bello Gallico organiseren in december 2021, wanneer heel deze nachtmerrie hopelijk achter de rug is.

We schuiven alle inschrijvingen voor de Bello Gallico van dit jaar automatisch door naar 2021, je hoeft daar dus zelf niets voor te ondernemen. Covid-19 is voor zeer veel ondernemingen en verenigingen een serieuze streep door de (financiële) rekening, en dat is voor Legends Trails niet anders. Vaste kosten blijven doorlopen en ook voor de Bello Gallico zelf zijn al kosten gemaakt. We hopen hierbij dus ook op jullie begrip. Op deze manier ben je alvast verzekerd van deelname in 2021!

Deze beslissing houdt jammer genoeg ook in dat er in 2020/2021 geen Legends Slam behaald kan worden.


Onze doelstelling voor de Bello Gallico was vanaf het begin om een lange afstand trailwedstrijd, in Noord Belgie en op relatief snellopend terrein te organiseren en wij zijn er volledig van overtuigd dat aan deze criteria voldaan wordt.

Bovendien hebben we een prachtige start/finish locatie, kunnen we jullie laten lopen in onze eigen prachtige achtertuin, en staan we garant voor een mooie trail door het Meerdaalwoud en de Dijlevallei, lekker eten voor, tijdens en na de wedstrijd, en de beste vrijwilligers die je je maar kan voorstellen.

De Bello Gallico wordt gelopen enkele dagen voor Kerstmis en wij zien dit als HET Kerstfeest van onze trailfamilie. Een beetje lopen/wandelen in een prachtige omgeving met een goede babbel en zeer goed eten. Net zoals een echt Kerstfeest met de andere familie zou moeten zijn.